Παιδί: Τα 3 συμπτώματα της ιλαράς που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός

3 συμπτώματα της ιλαράς που θα πρέπει να ξέρετε

Συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα
Εξάνθημα στο στόμα
Εξανθήματα

1. Συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα

Η ιλαρά, ένα από τα πιο μεταδοτικά παθογόνα που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα, μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ενός μολυσμένου ατόμου.

Στη συνέχεια, ο ιός ανοίγει τον δρόμο του προς τους πνεύμονες άλλων ανθρώπων και στη συνέχεια εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να μολύνει κύτταρα σχεδόν σε κάθε όργανο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 10 έως 12 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Πυρετός, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, βήχας και κόκκινα, πονεμένα και υγρά μάτια είναι τα πρώτα σημάδια της αναπνευστικής νόσου. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν για λίγες μέρες.

Αυτό σημαίνει ότι, στα πρώτα της στάδια, η ιλαρά μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ότι είναι Covid-19, γρίπη ή ακόμα και κοινό κρυολόγημα.

2. Εξάνθημα στο στόμα

Σύμφωνα με το NHS, μικρές λευκές κηλίδες μπορεί στη συνέχεια να αρχίσουν να εμφανίζονται στο στόμα. Γνωστές ως κηλίδες Koplik, εμφανίζονται συνήθως μέσα στα μάγουλα και στο πίσω μέρος των χειλιών. Τείνουν να έχουν διάμετρο περίπου 1 έως 3 χιλιοστά και διαρκούν μερικές ημέρες.

3. Εξάνθημα

Το εξάνθημα είναι το ενδεικτικό σημάδι της ιλαράς που μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει από άλλους ιούς. Συνήθως ξεκινά από το πρόσωπο και πίσω από τα αυτιά πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Οι κηλίδες που σχηματίζουν το εξάνθημα μπορούν να ανασηκωθούν και να ενωθούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν έντονα σημάδια. Συνήθως δεν προκαλούν φαγούρα. Στο λευκό δέρμα, το εξάνθημα εμφανίζεται κόκκινο ή καφέ. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το δείτε σε καφέ και μαύρο δέρμα.

Ένα άτομο που έχει κολλήσει ιλαρά είναι μολυσματικό από πέντε ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημά του έως περίπου τέσσερις ημέρες μετά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Το εξάνθημα προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που απελευθερώνει χημικές ουσίες για να καταστρέψει τον ιό, οι οποίες προκαλούν οίδημα και βλάβες στα δικά του κύτταρα.

Πόσο σοβαρή είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά μπορεί να προσβάλει άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία και να αποδειχθεί θανατηφόρα. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν τύφλωση, κώφωση και οίδημα του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα). Ένα στα πέντε παιδιά που θα κολλήσουν θα χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο για θεραπεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η ανάλυση δείχνει ότι εάν ένα μόνο παιδί σε μια τάξη μολυνθεί, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε έως και άλλα εννέα μη εμβολιασμένα παιδιά, καθιστώντας το μια από τις πιο μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως και πιο μολυσματικές από την Covid-19.

Εάν οι έγκυες γυναίκες μολυνθούν, ο ιός μπορεί να προκαλέσει θνησιγένεια, αποβολή και χαμηλό βάρος γέννησης στο βρέφος. Ωστόσο, δύο δόσεις από το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) -που χορηγούνται σε ηλικία ενός έτους, τριών ετών και τεσσάρων ετών- προσφέρουν προστασία δια βίου.

Μετά τις δύο δόσεις, το 99% των ανθρώπων προστατεύονται από την ιλαρά. Τα άτομα που έχασαν τα εμβόλια ως μέρος του προγράμματος εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας μπορούν να καλύψουν τη διαφορά ανά πάσα στιγμή επικοινωνώντας με το γιατρό τους, ο οποίος μπορεί επίσης να τους ενημερώσει εάν έχουν κάνει ήδη και τα δύο εμβόλια.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης