Ο εκπληκτικός λόγος που μερικά παιδιά μιλούν νωρίτερα από τα άλλα

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ανθρώπινης ζωής είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη της γλώσσας. Ωστόσο ο χρόνος στον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν είναι πολύ μεταβλητός.

Τα περισσότερα παιδιά λένε μεμονωμένες λέξεις μέχρι τους 18 μήνες και προχωρούν σε φράσεις και προτάσεις περίπου στα δύο ή τρία χρόνια, ενώ κάποια άλλα αρχίζουν να μιλούν νωρίτερα.

Ο ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στο πότε θα μιλήσει το παιδί

Έχοντας εγγράψει 1.001 παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών στη μελέτη της, αυτή και μια διεθνής ομάδα ψυχολόγων εξεπλάγησαν όταν δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του πόσους ήχους έκανε ένα παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας και του φύλου, της κοινωνικοοικονομικής του κατάστασης ή του επιπέδου έκθεσής του σε πολλές γλώσσες.

Αντίθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πιο ομιλητικά παιδιά στην παγκόσμια μελέτη ήταν εκείνα που είχαν την τάση να ακούνε περισσότερες ομιλίες ενηλίκων, μαζί με την ηλικία και κλινικούς παράγοντες όπως η προωρότητα ή η δυσλεξία.

«Η πιο αργή γλωσσική ανάπτυξη έχει συχνά αποδοθεί σε γονείς με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο που παρέχουν λιγότερη εκπαιδευτική συμβολή στα παιδιά τους (από μια δυτικοκεντρική προοπτική της μεσαίας τάξης), οδηγώντας σε εκκλήσεις για συμπεριφορικές παρεμβάσεις με στόχο την αύξησή της», γράφουν οι Bergelson και συνεργάτες της.

«Οι υποστηρικτές τέτοιων παρεμβάσεων θα μπορούσαν να τονίσουν τη συσχέτιση μεταξύ της ομιλίας ενηλίκων και της ομιλίας του παιδιού. Θα μπορούσαν επίσης να υπογραμμίσουν τη διαπίστωσή μας ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν ήταν σημαντική στις κύριες αναλύσεις μας ούτε σε κάθε άλλη ανάλυση που επιχειρήσαμε».

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καταλάβουμε ποια ερμηνεία είναι σωστή.

Γιατί η ομιλία παιδιών και ενηλίκων είναι αλληλένδετες

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να αποκαλύψουν γιατί η παιδική ομιλία και η ομιλία ενηλίκων είναι τόσο αλληλένδετες, αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις. Τα παιδιά που παράγουν περισσότερη ομιλία μπορεί να εκμαιεύουν περισσότερη ομιλία από τους ενήλικες ή μπορεί τα πιο ομιλητικά περιβάλλοντα να προωθούν περισσότερο λόγο μεταξύ των παιδιών.

Το τελευταίο σενάριο υποδηλώνει ότι μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο οι ενήλικες να μιλούν περισσότερο γύρω από τα παιδιά.

Η έρευνα της Bergelson εκτείνεται σε 12 χώρες και 43 γλώσσες και ενσωματώνει περιφερειακές και αστικές περιοχές. Ο ήχος για τη μελέτη συλλέχτηκε μέσω φορητών συσκευών εγγραφής, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε παιδιά διαφόρων σταδίων ανάπτυξης και ικανοτήτων, ηλικίας από δύο μηνών έως τεσσάρων ετών.

Χρησιμοποιώντας τη μηχανική εκμάθηση για να εξετάσει πάνω από 40.000 ώρες ηχογραφήσεων, η Bergelson και οι συνεργάτες της δοκίμασαν μια ποικιλία παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν πόσο συχνά και πόσο νωρίς ένα παιδί μιλά ή λέει συλλαβές, λέξεις ή προτάσεις.

Τελικά, η ομάδα δεν βρήκε καμία πειστική συσχέτιση μεταξύ του πόσους ήχους έκανε ένα παιδί την ημέρα και του φύλου ή της κοινωνικοοικονομικής του κατάστασης (όπως καθορίζεται από το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας του). Αντίθετα, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά κάτω των 4 ετών παράγουν περίπου 66 περισσότερους ήχους ανά ώρα με κάθε χρόνο ανάπτυξης.

Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς η ηλικία είναι στενά συνδεδεμένη με τη γνωστική ανάπτυξη, αλλά υπήρχε ένας άλλος παράγοντας που έδειξε επίσης μια εκπληκτικά ισχυρή επίδραση: τα παιδιά που άκουγαν τους ενήλικες να μιλούν περισσότερο, έτειναν να μιλούν περισσότερο και τα ίδια.

Σημαντική αύξηση στους ήχους για τα παιδιά που ακούν ενήλικες

Κατά μέσο όρο, για κάθε 100 φωνές ενηλίκων που ακούει ένα παιδί μέσα σε μια ώρα, αυτό το παιδί παρήγαγε 27 περισσότερες ήχους. Αυτό το φαινόμενο «ομιλίας ενηλίκων» αυξανόταν κατά 16 ήχους με κάθε χρόνο ανάπτυξης του παιδιού.

Για να θέσουμε τη σημασία αυτού του αποτελέσματος υπό προοπτική, τα παιδιά στη μελέτη που εμφάνισαν μη κανονιστική γλωσσική ανάπτυξη, όπως η δυσλεξία, παρήγαγαν 20 λιγότερες φωνές ανά ώρα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Κάθε χρόνο, αυτό το χάσμα μεγάλωνε κατά περίπου 8 φωνές την ώρα.

Η τρέχουσα μελέτη μέτρησε μόνο ήχους που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξέτασε την πολυπλοκότητα της γλώσσας που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Ως αποτέλεσμα, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες ή παράγοντες φύλου μπορεί να εξακολουθούν να επηρεάζουν ορισμένα στοιχεία της γλωσσικής ανάπτυξης που παραβλέπονται σε αυτήν τη μελέτη.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε νοικοκυριά με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν γονείς που τους διαβάζουν περισσότερο, ενισχύοντας πιθανώς το λεξιλόγιό τους ή την ανάπτυξη της γραμματικής τους. Η Bergelson αναγνωρίζει ότι η πρόσφατη μελέτη της ακολούθησε μια «χοντρική» προσέγγιση που μπορεί να παραλείπει ορισμένες λεπτομέρειες.

«Είναι η εκτίμηση του αλγόριθμου για το πόση ομιλία ακούει ή παράγει το παιδί. Αλλά νομίζω ότι είναι μια συμπληρωματική προσέγγιση σε μια κατά τα άλλα είναι πολύ χρονοβόρα και περιοριστική σε δείγματα εργασία», είπε η ειδικός στην Christy DeSmith της εφημερίδας Harvard Gazette.

https://www.oloygeia.gr/