Σημάδια αγοραστικής κόπωσης στις ευρωαγορές

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (14/2) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν ένα μέρος των κερδών της προηγούμενης χρονικής περιόδου καθώς η πλειονότητα των μετοχών των εισηγμένων εταιριών στα χρηματιστήρια διαπραγματεύεται σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά επίπεδα επιτρέποντας στους πωλητές να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι στις αγορές αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε και 3,1% σε ετήσια βάση και κατά 0,3% σε μηνιαία, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια κατά 2,9%.

Ο επίμονος πληθωρισμός πιθανόν να καθυστερήσει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,20%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,52%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,07%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,50% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,77%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 120 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1405,38 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,44%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,37%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 bps στο 3,90%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,30% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,45%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου Η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,23%, στα 78,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,28%, βρίσκεται στα $ 82,96.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0704 δολ./ευρώ.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ