Χρηματιστήριο: Ράλι 6% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 σκαρφαλώνει εκ νέου η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία σήμερα (13/2) πραγματοποιεί την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά 6,25% στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να φθάνει στα 2,72 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερα «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 457.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 176% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ

Εάν λάβουμε υπόψη τη σημερινή συνεδρίαση, τότε το συνολικό πρόσημο του τρέχοντος έτους επιστρέφει σε θετικό έδαφος, επαναφέροντας την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στα επίπεδα των 950 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι απέχει περίπου 5% από το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ, το οποίο έχουν ήδη ξεπεράσει συνολικά 21 εισηγμένες (η 21η Aegean έχει κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ).

Το μεγάλο «ταμείο»

Πίσω από την τρέχουσα αγοραστική ευφορία, σύμφωνα με τους αναλυτές, κρύβονται τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στον Όμιλο, ο οποίος διαθέτει ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας.

Μετά τις πρόσφατες πωλήσεις της ΑΚΤΩΡ, της Anemos και του Smart Park, το «ταμείο» της Ελλάκτωρ είναι μεγαλύτερο των 650 εκατ. ευρώ.

Εύλογα, επομένως, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για το τι ακριβώς θέλει να πράξει η διοίκηση με τα συγκεκριμένα χρήματα. Ένα μέρος αυτών εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος.

Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσό, μένει να περιμένουμε τις οριστικές και επίσημες αποφάσεις των Ολλανδών βασικών μετόχων της Reggeborgh, οι οποίοι ελέγχουν το 45% (η Motor Oil κατέχει το 29,8% και η Atlas NV το 9,8%).

Κατά πάσα πιθανότητα, σοφότεροι θα γίνουμε στις 27 Μαρτίου του 2024, όταν και η Ελλάκτωρ πρόκειται να δημοσιεύσει τα τελικά οικονομικά μεγέθη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2023, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να αγγίζει τα 957 εκατ. ευρώ (δείκτης P/BV 1x).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ