Αεροβική και ασκήσεις ενδυνάμωσης: Ποιο πρέπει να κάνουμε πρώτο;

Έχει σημασία αν κάνουμε την αεροβική μας πριν ή μετά τα βάρη; Απ’ ό,τι φαίνεται ναι και μάλιστα φέρνει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο συνδυασμός αεροβικής και ασκήσεων ενδυνάμωσης είναι πάντα το επιθυμητό combo αν θέλουμε να γυμναζόμαστε σωστά και ολοκληρωμένα, με αποτελέσματα τόσο στο σώμα, όσο και στην υγεία μας. Πολλοί, ωστόσο, αναρωτιούνται αν πρέπει η αεροβική να έπεται ή να προηγείται των ασκήσεων ενδυνάμωσης. Να σας πούμε εδώ ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά εξαρτάται από το τι θέλετε να επιτύχετε, σύμφωνα με το American Council on Exercise.
 

 Η αεροβική (διάδρομος, τρέξιμο, κολύμπι, περπάτημα, ποδήλατο κ.ο.κ.) πριν τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (βάρη) φαίνεται ότι σας χαρίζει καλύτερη αντοχή. Από την άλλη, αν θέλετε να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος, προτιμήστε την καρδιαγγειακή άσκηση μετά τα βάρη.

Σημειώστε, επίσης, ότι όταν προπονείστε για το πάνω μέρος του σώματος, δεν παίζει ρόλο με ποιο είδος θα ξεκινήσετε, αλλά όταν γυμνάζετε το κάτω μέρος του σώματος, καλύτερο είναι να κάνετε καρδιαγγειακές ασκήσεις μετά τα βάρη.

Τέλος, αν δεν έχετε κάποιον συγκεκριμένο στόχο, απλώς θέλετε μια συνολικά καλή φυσική κατάσταση, επιλέξτε όποιο θέλετε πρώτο. Μια καλή τακτική είναι να ξεκινάτε από αυτό που σας αρέσει λιγότερο, για να συνεχίζετε με ό,τι σας αρέσει περισσότερο.

Πόσο πρέπει να γυμναζόμαστε;
Βάλτε στόχο τουλάχιστον 150 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης έντονης έντασης την εβδομάδα και ενδυνάμωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ