Συνταγή για ελαφρύ παστίτσιο από την ειδικό

Απολαμβάνουμε ένα από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά φαγητά, κρατώντας τη γεύση και διώχνοντας τα πολλά λιπαρά.

To παστίτσιο αποτελεί μια παραδοσιακή συνταγή της ελληνικής κουζίνας που αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στη λίστα με τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι ένα φαγητό αρκετά «φορτωμένο» με λιπαρά, τόσο από την μπεσαμέλ, όσο και από τον κιμά. Γι’ αυτό η βιοχημικός Φλώρα Γιατρά από το diatrofi.gr μας δίνει τη δική της βερσιόν, πιο ελαφριά, αλλά το ίδιο πεντανόστιμη και λαχταριστή.

Υλικά
500 γρ. χοντρά μακαρόνια ολικής

Για τον κιμά:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 ml κόκκινο κρασί
500 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
250 ml νερό
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη κανέλα
Πάπρικα

Για την μπεσαμέλ:

1500 ml γάλα αμυγδάλου
150 γρ. κορν φλάουερ
350 γρ. γιαούρτι 2%
50 γρ. light τυρί, τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Βράζουμε τα Μακαρόνια για περίπου 9 λεπτά και τα σουρώνουμε.

Για τον κιμά: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα άσπρο χρώμα. Έπειτα, προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το νερό, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ο κιμάς και τα υγρά του να δημιουργηθεί μια παχύρευστη σάλτσα.

Για την μπεσαμέλ: Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουερ, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, προκειμένου να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι, το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C στον αέρα. Μεταφέρουμε τα μακαρόνια σε ένα ταψί. Προσθέτουμε και τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια. Περιχύνουμε με προσοχή από πάνω την Μπεσαμέλ και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου 20 λεπτά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ