Ακάρεα σκόνης: Το ελάχιστα γνωστό σημάδι που μπορεί να μπερδέψετε με κρυολόγημα

Τα κρυολογήματα είναι εξαιρετικά συνηθισμένα κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μπορεί να μην οφείλονται όλα τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα και σας προβληματίζουν στην ιογενή ασθένεια, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Πολλά προβλήματα που αποδίδετε σε ένα ενοχλητικό κρυολόγημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι μικρών πλασμάτων που κατοικούν στο κρεβάτι σας. Η Rebecca Swain της Winstons Beds αποκάλυψε τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια ακάρεων σκόνης που μάλλον αγνοείτε.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικά παράσιτα που προσελκύονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο κρεβάτι και είναι πιθανό να εμφανιστούν σε υπνοδωμάτια με υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως αναφέρει και η Αμερικανική Ένωση Πνευμονολογίας.

Τα συμπτώματα που μπορεί να σας μπερδέψουν

Οι ειδικοί λοιπόν προειδοποιούν ότι όσοι ξυπνούν με ξηρό βήχα μπορεί να κοιμούνται σε ένα κρεβάτι μολυσμένο με ακάρεα σκόνης. Το φτέρνισμα και η καταρροή είναι άλλα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε, καθώς τα μικροσκοπικά παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

«Ενώ δεν μπορείτε να δείτε τα πλάσματα χωρίς να χρησιμοποιήσετε μικροσκόπιο, η παρουσία τους μπορεί να γίνει γνωστή εάν υποφέρετε από ξηρό βήχα το πρωί και φαγούρα στα μάτια», λέει χαρακτηριστικά η Swain.

Εκτός από συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, άλλα σημάδια ακάρεων σκόνης περιλαμβάνουν ανεξέλεγκτη φαγούρα, δυσκολία στην αναπνοή, ερυθρότητα και κνησμό στα μάτια και διαταραγμένο ύπνο.

Τα ακάρεα της σκόνης είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Αν και είναι αβλαβή για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως άσθμα, έκζεμα και ρινίτιδα, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό.

Πώς να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό από ακάρεα σκόνης

Η Swain συνέστησε να πλένετε όλα τα κλινοσκεπάσματα στους 60 βαθμούς και να ξεσκονίζετε σχολαστικά ολόκληρο το υπνοδωμάτιο εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ακάρεα σκόνης. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να μπορέσουν να γεννήσουν.

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι μια δημοσκόπηση του 2020 στη Βρετανία αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν αρκετά συχνά τα σεντόνια τους. 

Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα, λόγω ακάρεων σκόνης. Εάν έχετε αρρωστήσει, θα πρέπει να τα πλένετε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα για να απαλλαγείτε από τυχόν βακτήρια.

Οι πιτζάμες και οι μαξιλαροθήκες σας θα πρέπει επίσης να πλένονται μία φορά την εβδομάδα, με τις τελευταίες να χρειάζονται πιο συχνό πλύσιμο εάν κοιμάστε μπρούμυτα.

https://www.oloygeia.gr/