Βλεφαρίδες: Πώς τις περιποιούμαστε σωστά;

Μια καλή ρουτίνα περιποίησης μπορεί να ενισχύσει την υγεία τους

Πέραν της ομορφιάς, οι βλεφαρίδες μας είναι επιφορτισμένες με έναν πολύ σημαντικό ρόλο: να προστατεύουν τα μάτια μας από σκόνες, ρύπους και άλλα επιβλαβή μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές ή τραυματισμούς.

Οι βλεφαρίδες λειτουργούν ως… αισθητήρες, δίνοντας «σήμα» στα βλέφαρα να ανοιγοκλείσουν κάθε φορά που πλησιάζει ο,τιδήποτε δεινητικά επικίνδυνο για τα μάτια αλλά και ως ισχυρός προστατευτικός φραγμός όταν τα έχουμε κλειστά.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και επειδή το καθημερινό μακιγιάζ μπορεί να τις αφυδατώνει και να τις κάνει πιο εύθραυστες, είναι απαραίτητο να τις περιποιούμαστε σωστά.

Για «δυνατές» και όμορφες βλεφαρίδες

Οι βλεφαρίδες αποτελούνται από κερατίνη και, όπως συμβαίνει και με τα μαλλιά μας, έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής. Υπό φυσιολογικές συνθήκες χάνουμε 1-4 βλεφαρίδες καθημερινά ενώ, με το πέρασμα του χρόνου, γίνονται πιο κοντές, χάνουν σε όγκο και μήκος. Η σωστή καθημερινή φροντίδα τους «απαιτεί» ελάχιστο χρόνο και είναι το ένα και μοναδικό μυστικό για να εξασφαλίσετε την ομορφιά και τη δύναμή τους!

Θρέψη

Η ομορφιά, όπως πολλές φορές έχουμε πει, ξεκινά εκ των έσω – για αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τι βάζετε στο πιάτο σας καθημερινά. Βιταμίνες, καλά λιπαρά και πρωτείνες είναι απαραίτητα για υγιή, δυνατά μαλλιά και βλεφαρίδες, οπότε εσείς δεν έχετε παρά να ενισχύσετε την διατροφή σας με:

  • Αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο με βιταμίνη Ε και ευεργετικά λιπαρά οξέα
  • Γλυκοπατάτες, οι οποίες περιέχουν βιοτίνη (συστατικό κλειδί στην ανάπτυξη της τρίχας), βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5
  • Ξηρούς καρπούς, που προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνη Ε, λιπαρά οξέα και αμινοξέα (l-αργινίνη, μια μορφή πρωτείνης με δράση κατά της τριχόπτωσης)
  • Σολωμό, ο οποίος είναι πλούσιος σε ωμέγα3 λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες Β και D
  • Μανιτάρια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β3, που ενυδατώνει, τρέφει και ενδυναμώνει τους θύλακες της τρίχας
  • Αυγά, πλούσια πηγή πρωτεϊνών
  • Στραγγιστό γιαούρτι, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β5 που προάγει συνολικά την καλή κατάσταση των μαλλιών

Ντεμακιγιάζ

Σίγουρα θα έχετε ακούσει αμέτρητες φορές πως το να κοιμάστε χωρίς ντεμακιγιάζ και καθαρισμό, είναι σα να βάζετε οι ίδιες τρικλοποδιά στην υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας σας. Εκτός από τα ανεκτίμητα οφέλη για το δέρμα, το ντεμακιγιάζ στο τέλος της ημέρας είναι εξίσου σημαντικό και για τις βλεφαρίδες. Επιλέξτε το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε με την ίδια προσοχή που δείχνετε και στα υπόλοιπα προϊόντα skincare που χρησιμοποιείτε: θα πρέπει να αφαιρεί αποτελεσματικά ακόμα και το τελευταίο ίχνος μάσκαρα από τις βλεφαρίδες, να γλιστράει σαν μετάξι πάνω τους (αποφύγετε πάσει θυσία να τις τρίβετε γιατί ταλαιπωρούνται και σπάνε) και, ιδανικά, να τις περιποιείται με συστατικά που τις ενδυναμώνουν.

Ενυδάτωση

Όπως η επιδερμίδα και τα μαλλιά, έτσι και οι βλεφαρίδες έχουν ανάγκη από ενυδάτωση για να παραμείνουν απαλές και ελαστικές. Βιταμίνη Ε, καστορέλαιο ή έλαιο αμυγδάλου είναι εξαιρετικές επιλογές για την περιποίησή τους – εφαρμόστε το φυσικό έλαιο της επιλογής σας καθημερινά με ένα πινέλο βλεφαρίδων ή με ένα καθαρό βουρτσάκι μάσκαρα, από τη ρίζα μέχρι την άκρη τους.

Η σύγχρονη κοσμετολογία υπογράφει ειδικά μελετημένες συνθέσεις ( serum ή conditioner βλεφαρίδων) οι οποίες τρέφουν, ενδυναμώνουν και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξή τους.

Προσοχή στα extras!

Πολλή συζήτηση έχει γίνει κατά καιρούς για το αν τελικά τα extensions βλεφαρίδων και οι ψεύτικες βλεφαρίδες επιβαρύνουν τις φυσικές βλεφαρίδες. Οι experts απαντούν πως όλα έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση και συμβουλεύουν εμφατικά, αν σκέφτεστε τα lash extensions, να επιλέξετε προσεκτικά τον ειδικό που θα αναλάβει την τοποθέτησή τους ενώ αν αγαπάτε τις ψεύτικες βλεφαρίδες, να προσέχετε τόσο στην τοποθέτηση όσο και στην αφαίρεσή τους, αποφεύγοντας να τις τραβάτε γιατί υπάρχει κίνδυνος σπασίματος.

Τι άλλο πρέπει να αποφεύγετε για υγιείς βλεφαρίδες

  • Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, μην κοιμάστε ποτέ με το μακιγιάζ.
  • Μην τρίβετε την ντελικάτη επιδερμίδα των ματιών και τις βλεφαρίδες κατά το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό.
  • Αν χρησιμοποιείτε ψαλιδάκι για βλεφαρίδες, φροντίστε να έχετε πρώτα κάνει πολύ καλό ντεμακιγιάζ ώστε να είναι απόλυτα καθαρές – διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.
  • Βεβαιωθείτε πως οποιοδήποτε προϊόν έρχεται σε επαφή με τα μάτια σας είναι οφθαλμολογικά ελεγμένο.
  • Μην μοιράζεστε τα προϊόντα μακιγιάζ σας με άλλα άτομα καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης.

Επιπλέον:

  • Ρίξτε μια ματιά στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε. Η μάσκαρα έχει διάρκεια ζωής συνήθως 6 μήνες κι αυτό γιατί το βουρτσάκι της έρχεται σε επαφή τόσο με τον αέρα όσο και με τις βλεφαρίδες, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.
  • Μην αφαιρείτε μόνη σας τα extensions βλεφαρίδων. Αν θέλετε να τα αφαιρέσετε απευθυνθείτε σε ειδικό.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ