Συνέδριο Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νικόλαου Νικολάου

 

 

Πλήθος νομικοί και δικαστές έδωσαν το παρόν στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που διοργανώθηκε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας από κοινού με τους τέσσερις Δικηγορικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννη Μπούγα, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής., κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Δημήτρη Βερβεσού.

Το συνέδριο ήταν χωρισμένο σε δύο θεματικές ενότητες: στις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και κώδικα ποινικής δικονομίας και στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στη Δικαιοσύνη.

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης συνεδρίας με προεδρεύοντα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέα Ζήση, έγινε εισήγηση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρα Νικόλαο Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου ανέλυσε το θέμα της ποινικής διαπραγμάτευσης- αποκαταστατικής δικαιοσύνης, ένα εργαλείο που σε χώρες όπως η ΗΠΑ είναι αρκετά διαδεδομένο. Το γνωστό plea bargain δηλαδή, όπου υπάρχει συμφωνία για μειωμένη ποινή μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορούμενου εφόσον ο τελευταίος αποδεχτεί την κατηγορία που του αποδίδεται. 

“Ο θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης είναι νεοπαγής. Η νομολογία θα κληθεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του και η συμβολή της σ’ αυτή θα είναι διαρκής και εξελισσόμενη. Μπορεί να διαπιστωθούν όμως και κενά τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν νομολογιακά ή ακόμα και διατάξεις δυσλειτουργικές. Εδώ θα πρέπει να παρέμβει ο νομοθέτης και η παρέμβαση του θεωρώ ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενη εφόσον θα στοχεύει στο διαρκές ζητούμενο όλων τον νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια που είναι η αποσυμφόρηση της συσσωρευμένης δικαστικής ύλης και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης” τόνισε ο κ. Νικολάου.

Διαβάστε επίσης