Ισπανία: Δεκάδες τραυματίες από διαδηλώσεις ακροδεξιών ενάντια στην αμνηστία για τους Καταλανούς αυτονομιστές

 

Τριάντα εννέα άτομα, εκ των οποίων 30 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας στη Μαδρίτη, κατα τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια του κόμματος να προσφέρει μια συμφωνία αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές η οποία θα συνέλαβε στην προσπάθειά του εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, περίπου 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) στο Calle de Ferraz το βράδυ της Τρίτης (7/11) για να διαμαρτυρηθούν για την προτεινόμενη συμφωνία. Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ακροδεξιού κόμματος Vox και φασιστικές και νεοφασιστικές ομάδες, οδήγησε σε αψιμαχίες μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών και ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και ρόπαλα.

Σε βίντεο της εκδήλωσης φαίνονται οργισμένοι ακροδεξιοί να αποκαλούν τον εν ενεργεία πρωθυπουργό της Ισπανίας και ηγέτη του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, «καθ@κι», «εγκληματία» και «δικτάτορα», ενώ αναφέρονταν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα ως «αδ@λφή».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης, 39 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ οι Αρχές ανέφεραν ότι προχώρησαν σε επτά συλλήψεις. Παρόμοια βίαια σκηνικά είχαν επαναληφθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του PSOE το βράδυ της Δευτέρας (6/11).

Το αμφιλεγόμενο ζήτημα της συμφωνίας προέκυψε μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές του Ιουλίου, στις οποίες το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε οριακά το PSOE. Το PP, ωστόσο, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σάντσεθ και οι σύμμαχοί του στην αριστερή συμμαχία Sumar είχαν καλύτερες πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αλλά θα μπορούσαν να το καταφέρουν μόνο με την υποστήριξη των δύο βασικών καταλανικών κομμάτων, της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) και των Junts (Μαζί).

Και τα δύο καταλανικά κόμματα έχουν πει ότι η υποστήριξή τους για την ανάκτηση του PSOE στην εξουσία θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση αμνηστίας για εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν στην προσπάθεια απόσχισης από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017, ενώ το ERC έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την υποστήριξη του Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μια συμφωνία θα βοηθήσει στην προώθηση της συνύπαρξης, είπε ότι η βία έξω από τα γραφεία του κόμματός του είχε προκληθεί από το PP και το Vox, που είχαν επικρίνει σφοδρά τη συγκεκριμένη πρόταση και είχαν κατηγορήσει τον Ισπανό ηγέτη του PSOE ότι τη χρησιμοποιεί ως μέσο για να παραμείνει στο εξουσία.Αν και το PP καταδίκασε τη βία – τόνισε ότι ούτε είχε οργανώσει, ούτε συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Ωστόσο, είπε ότι οι Ισπανοί ήταν οργισμένοι επειδή ο Σάντσεθ είχε «περάσει πολλά όρια για να παραμείνει πρωθυπουργός».

Ο ηγέτης του Vox, ο οποίος είχε παροτρύνει τον κόσμο να κατέβει στο Calle de Ferraz το βράδυ της Δευτέρας, κατηγόρησε τους Σάντσεθ και Μαρλάσκα για τη βία, λέγοντας ότι είχαν διατάξει την αστυνομία «να απωθήσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας». Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ είπε επίσης ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στους «πραξικοπηματίες… που διαπραγματεύονται τους όρους για την εξάλειψη της συνύπαρξης στην Ισπανία».

Πηγή: Τhe Guardian

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ