Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ στο Ναυάγιο - Κλείνει για τους επισκέπτες μετά την κατολίσθηση


Ειδικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ θα βρθεί στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα η επιστημονική Ομάδα του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα και θα κάνει επιτόπιο έλεγχο στην παραλία του Ναυαγίου, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει επιβάρυνση της επικινδυνότητας μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου – Κεφαλονιάς.

Μέχρι να γίνει η εκτίμηση της κατάστασης, τόσο στην παραλία όσο και στο πάνω μέρος του Ναυαγίου θα απαγορεύεται η πρόσβαση στους επισκέπτες. Η αυτοψία από τους ειδικούς αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

«Αποκαλύπτονται τα χρόνια προβλήματα και η εγκατάλειψη του. Με δική μας παρέμβαση Ειδική Επιστημονική Ομάδα το παρακολουθεί και ενημερώνει»
Ρ. Κράτσα

Με παρέμβαση της Περιφερειάρχη Ι.Ν. Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου αποφασίστηκε να έρθει το κλιμάκιο των ειδικών, αφού η ίδια επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.
Μετά το συμβάν και τις σχετικές αποφάσεις, η Περιφερειάρχης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Το Ναυάγιο προ πολλών χρόνων έλκει θαυμαστές από όλο τον κόσμο, εγκαταλελειμμένο στην μοίρα του με τεράστιους κινδύνους για το ίδιο το φυσικό μνημείο και τους επισκέπτες του.
Το 2019 διαπιστώθηκε από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιο Λέκκα, Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) με ειδική μελέτη η μεγάλη επικινδυνότητά του Ναυαγίου στο σύνολό του.
Με ΦΕΚ προσδιορίστηκαν οι ανάγκες κατά ζώνες και οι τρόποι διαχείρισής τους, επιτήρησης των επισκεπτών, πρόσδεσης σκαφών κλπ.
Ποτέ δεν εφαρμόστηκαν γιατί κανείς δεν είχε αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία, κανείς δεν αντιλήφθηκε την σημασία όλων αυτών των παραμέτρων.
Επιτέλους η Κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά για την προστασία του και η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου η οποία θεσμοθετήθηκε αντιμετωπίζει ένα-ένα τα κρίσιμα ζητήματα για την ασφαλή πρόσβαση, την διάσωση του εμβληματικού ναυαγισμένου πλοίου, την προστασία του φυσικού μνημείου.
Μετά την πρόσφατη σεισμική δόνηση στην ευρύτερη περιοχή, η επιστημονική Ομάδα του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, εκπονεί ήδη έρευνα για την διαπίστωση της πιθανής επιβάρυνσης της επικινδυνότητας μετά τα τελευταία σεισμικά γεγονότα.
Όλη αυτή η δημοσιοποίηση αρνητικών εικόνων και πιθανών κινδύνων που όλως παραδόξως γίνεται εφέτος με σκοπό να παρουσιάσουν κάποιοι επιτήδειοι ως ανεπαρκή την Επιτροπή, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενδυναμώνουν την αποστολή και το έργο της. Αυτές τις τραγικές παθογένειες στην επιβίωσή του Ναυαγίου (πλοίου και φυσικού περιβάλλοντος) έχει κληθεί η Επιτροπή να αντιμετωπίσει και να δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας.
Μακάρι να είχαν λυθεί όλα αυτά τα προβλήματα προ καιρού και σήμερα οι προκλήσεις να ήταν άλλου επιπέδου, δηλαδή η αξιοποίηση και η διεθνής προβολή του.
Προχωρούμε με σχέδιο, επιμονή και τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς για μια νέα εποχή στο Ναυάγιο.
Η Επιτροπή κάνει το καθήκον της εν ονόματι όλου του ζακυνθινού λαού που έχει πληγεί και προσβληθεί από την αδιαφορία και τα “παιχνίδια” του παρελθόντος εις βάρος του Ναυαγίου».

Ευθύμιος Λέκκας: «Ενδεικτική της επικινδυνότητας της κατάστασης η κατολίσθηση»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι η μικρής έκτασης κατολίσθηση είναι ενδεικτική της επικινδυνότητας της κατάστασης στην περιοχή του “Ναυαγίου” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη στην περιοχή δηλαδή οι τρεις ζώνες προστασίας στην παραλία.

https://www.imerazante.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ