Αχαΐα: Στην ανεργία οι "36" της ΕΒΟ Αιγίου από σήμερα αν δεν υπάρξει άμεση λύση - Η παρέμβαση Φωκίωνα Ζαΐμη που ξεχάστηκε

 

Στο δρόμο θα βρεθούν οι 36 συμβασιούχοι της ΕΒΟ Αιγίου από σήμερα, όπως τους έχει ανακοινωθεί, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα παραγωγής στη βιομηχανία όπλων, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία όχι μόνο οι "36" , αλλά και υπόλοιποι 90 και πλέον εργαζόμενοι, καθώς δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.

Οσες κινήσεις γίνονται "στο παρά πέντε" και ασθμαίνοντας από τοπικούς φορείς και βουλευτές θα αποδειχθεί στην πορεία κατά πόσον θα αποδειχθούν αποτελεσματικές.

Το γεγονός είναι πως επί μήνες δεν γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι κυβερνητικές εξαγγελίες να γίνουν πράξη και τώρα τρέξουμε πίσω από τις δυσμενείς εξελίξεις.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης με παρέμβαση του στις αρχές του χρόνου είχε επισημάνει την αναγκαιότητα της συστράτευσης όλων στον κοινό στόχο της ενίσχυσης του εργοστασίου, προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμισή του, με την σύναψη παραγωγικών συμβάσεων. Σημειώνοντας πως η περιφερειακή αρχή έχει ήδη αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες αναβάθμισης της ΕΒΟ Αιγίου.

Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη στην ΕΒΟ Αιγίου

 

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαΐμης είχε αναφέρει στην τότε παρέμβαση του (27.01.2021):

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα με την γειτονική χώρα να εξελίσσεται σε μια πραγματική απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη, προτεραιότητα μας οφείλει να είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας η οποία μπορεί να συμβάλλει στην δύναμη αποτροπής κάθε εξωτερικού κινδύνου.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης , βρίσκεται η επιλογή και παραγωγή του νέου εθνικού μας τυφεκίου. Πρόκειται για ένα νέο τυφέκιο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό τυφέκιο G3 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προτάσεις/συζητήσεις για το νέο τυφέκιο έχουν ήδη προχωρήσει και αναμένεται ο καθορισμός της επιλογής του νέου όπλου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Η περίφημη τ. ΕΒΟ νυν ΕΑΣ με παράδοση στη παραγωγή των τυφεκίων G3 μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην παραγωγή ή συμπαραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου αλλά και κάθε άλλου όπλου όπως κρίνει, αποφασίσει και επιλέξει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια τόσο για την οικονομία της περιοχής αφού θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη του εργοστασίου που τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί.

Επιπροσθέτως το κόστος παραγωγής θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε σχέση με όπλα ξένων εταιρειών και το εργοστάσιο θα βγει ωφελημένο, αφού ξαναμπαίνει προϊόν μαζικής παραγωγής και αυξάνεται το προσωπικό αποκτώντας παράλληλα τεχνογνωσία για την παραγωγή σύγχρονου οπλισμού, με άδεια παραγωγής για όλο τον κόσμο έναντι πολύ μικρού αντιτίμου. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα είναι σε θέση να βγει πάλι στην διεθνή αγορά με σύγχρονο και ανταγωνιστικό προϊόν.

Η ΕΒΟ ιδρύθηκε το 1977 επί Κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και ξεκίνησε τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Αίγιο, αρχικώς με τη συναρμολόγηση του τυφεκίου G3 και στη συνέχεια με την πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, φτάνοντας σε επίπεδα ελληνικής προστιθέμενης αξίας της τάξης του 90%. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε έκταση 90 στρεµµάτων, αποτελείται από 10 τµήµατα παραγωγής και διαθέτει το σύνολο σχεδόν της εφαρµοσµένης τεχνολογίας κατεργασίας μετάλλων.

Κεντρικό πυλώνα διατήρησης και διασφάλισης της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου αποτελεί η αγορά των νέων υπερσύγχρονων μηχανών εξειδικευμένων μηχανολογικών κατεργασιών αξίας 13,5εκατ. € , η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε το 2008. Η Περιφερειακή αρχή και όλοι οι αιρετοί της περιοχής οφείλουμε να στηρίξουμε και να πιέσουμε με κάθε τρόπο όσους έχουν τα ηνία των συγκεκριμένων αποφάσεων έτσι ώστε να επιτύχουμε από κοινού την ενδυνάμωση του εργοστασίου με νέες παραγωγικής φύσεως συμβάσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του εργοστασίου. Το εργοστάσιο του Αιγίου διαθέτει όλα τα προσόντα για να αναλάβει τη παραγωγή του νέου τυφεκίου με εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και αναβαθμισμένο παραγωγικό εξοπλισμό τρέχουσας τεχνολογίας.

Ο χρόνος πιέζει και αποτελεί χρέος ΌΛΩΝ ΜΑΣ να ενισχύσουμε την ελληνική και διεθνή θέση του εργοστασίου έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ένα από τα τελευταία ψήγματα αμυντικής βιομηχανίας που υφίσταται επί του παρόντος στην Ελλάδα.

Έχουμε ως ΠΔΕ ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες εδώ και αρκετούς μήνες σε συνεργασία με την διοίκηση της ΕΑΣ προκειμένου αφενός να αναβαθμιστεί κτηριακά το εργοστάσιο αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους για την έρευνα και την καινοτομία και την ενίσχυση του εργοστασίου με ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Διαβάστε επίσης