Εύθραυστα οστά; Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Τα λεπτά και εύθραυστα οστά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες, με την λέπτυνση του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης, την κορυφή του μηριαίου οστού (μηριαίο αυχένα) και του ισχίου να αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart.

Πώς συνδέεται η οστεοπόρωση με την υγεία της καρδιάς

Η οστεοπόρωση, που συχνά ονομάζεται εύθραυστη οστική νόσος, είναι συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Χαρακτηρίζεται από λέπτυνση και εξασθένιση των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Προγενέστερη δημοσιευμένη μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με οστεοπόρωση έχουν συχνά αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση της αρτηρίας και στένωση), υποδηλώνοντας ότι και οι δύο καταστάσεις μπορεί να συνδέονται.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου είναι υψηλότερος στις γυναίκες (21%) από ό, τι στους άνδρες (15%), και το προγνωστικό πλαίσιο κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι στραμμένο προς τους άνδρες, έτσι παράγοντες που προσδιορίζουν καλύτερα τις γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικό είναι απαραίτητο να βρεθούν, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αυξάνεται ο κίνδυνος από 16% έως 38%

Τα λεπτά και εύθραυστα οστά, που έχουν χαμηλή βαθμολογία οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, του μηριαίου αυχένα και του ισχίου, συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με αυξημένο (16% έως 38%) κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού έλαβαν υπόψη τους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες , όπως ηλικία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα και προηγούμενο σπάσιμο των οστών.

Και μια επίσημη διάγνωση της οστεοπόρωσης συσχετίστηκε επίσης ανεξάρτητα με 79% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Που μπορεί να οφείλεται

Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να συνδέεται η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση, αλλά η μακροχρόνια φλεγμονή και το σωρευτικό οξειδωτικό στρες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο τόσο στην οστική απώλεια όσο και στην αθηροσκλήρωση, ενώ τα οιστρογόνα συμβάλλουν στη ρύθμιση της ανανέωσης των οστών και του αγγειακού συστήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδείξει αιτία, μόνο συσχέτιση.

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη ωστόσο, προτείνουν: «Ίσως είναι καιρός να προσδιορίσουμε πώς η υγεία των οστών επηρεάζει την αγγείωση ώστε να κατανοήσουμε την υποκείμενη παθοφυσιολογία που συνδέει τις οστεοπορωτικές και αθηροσκληρωτικές παθήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για τη βελτίωση της θεραπείας και της φροντίδας των γυναικών αλλά και των αντρών».

vita.gr

Διαβάστε επίσης