Ο έφιππος Παπαφλέσσας στους δρόμους της Πάτρας!

41η και εναρκτήρια τοιχογραφία του 6ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας

Όπως και να ’χει η Ελληνική Επανάσταση έχει περάσει στο νεοελληνικό συλλογικό ασυνείδητο ως «το» κοσμοϊστορικό γεγονός πάνω στο οποίο συγκροτείται η σημερινή μας - όποια σε ιδεολογία και όση σε ένταση - εθνική συνείδηση.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

"Οι ήρωες και οι ηρωίδες του 1821 αναδύονται πλέον στο συλλογικό φαντασιακό ως μορφές βγαλμένες από τον άχρονο αρχετυπικό κόσμο του Μύθου. Ωστόσο για όλους εμάς σήμερα η πρόσληψη του Μύθου – πέρα από τις εκάστοτε ιδεολογικές αποχρώσεις των εθνικών και κυρίαρχων αφηγημάτων – φιλτράρεται αναγκαστικά μέσα από το σημερινό κοσμοείδωλο, το οποίο τυχαίνει να είναι και παγκοσμιοποιημένο.  

Περί αυτού πρόκειται στην 41η και εναρκτήρια τοιχογραφία του 6ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας | ArtWalk 6. Ο έφιππος ήρωας Παπαφλέσσας, πρόσωπο που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και στην έναρξη της Επανάστασης στην περιοχή της Πελοποννήσου, κοσμεί πλέον την πόλη της Πάτρας.  

Ο Παπαφλέσσας του εικαστικού Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου στο mural των οδών Κορίνθου και Κιλκίς αποπνέει όλα τα δομικά χαρακτηριστικά της διαπολιτισμικότητας και του μεταμοντέρνου: ο Αγωνιστής ποζάρει στο mural συγχρόνως ως άγιος της Ορθοδοξίας, με την χαρακτηριστική τεχνοτροπία της βυζαντινής αγιογραφίας, ενώ συγχρόνως δηλώνονται με σαφήνεια γνωρίσματα Ιαπωνικής τέχνης παρμένα από τα anime και τα manga, καθώς και επιρροές του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού κόμικ: «…επιλέγω να ζωγραφίσω αυτά τα μυθικά όντα όπως τα εννοεί ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα, ένας ζωγράφος που μεγάλωσε με ιαπωνικά παιδικά, με έργα επιστημονικής φαντασίας, με σχέδια του Moebius, του Jodorowsky και του Enki

Bilal καθώς και με τα αμερικάνικα comics που αγόραζε από την Βάση του Ελληνικού ή τα περίπτερα της Γλυφάδας τη δεκαετία του 1980. Είναι λοιπόν επόμενο ο Παπαφλέσσας να απεικονίζεται με αρματωσιά από ιαπωνικά mecha αντί τις αρματωσιές των Στρατιωτικών Αγίων του βυζαντινού 14ου αιώνα».  

Αποτελεί την πρώτη τοιχογραφία της φετινής διοργάνωσης που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της δράσης «Mural21», που πραγματοποιείται σε συνεργασία/συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200ων χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. 

Τo ArtWalk 6 τελεί υπό την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την θερμή βοήθεια των χρυσών χορηγών Χρυσανθόπουλος Α.Ε. (πατρινή εταιρία ανυψωτικών μηχανημάτων) και VECHRO (ελληνική βιομηχανία χρωμάτων) και των μεγάλων χορηγών Coffeebrands (πατρινή αλυσίδα καφέ) και ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ".

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό και τις δράσεις του μπορείτε να  βρείτε:  

στην ιστοσελίδα www.artinprogress.eu,  

στο Facebook (Art In Progress) (ArtWalk) ή 

το instagram (artinprogress.patras) (artwalk_festival).

Διαβάστε επίσης