Στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου ο Αιγιώτης Νίκος Καφούσιας!

Στους πλέον σπουδαίους 100.000 επιστήμονες του κόσμου εντάσσονται 55 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην κατάταξη «Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators» του 2020, που δημοσιεύθηκε από ομάδα Καθηγητών του περίφημου Πανεπιστημίου Stanford της Αμερικής, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους μέχρι το τέλος του 2019.

Ανάμεσά τους και ένας Αιγιώτης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών του Τμήματος Μαθηματικών Νίκος Καφούσιας, που κάνει το Αίγιο υπερήφανο!

Ποιος είναι…

Ο Νικόλαος Καφούσιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Μετά το Λύκειο φοίτησε, με υποτροφία, στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και έλαβε το πτυχίο του, με άριστα, το 1973. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του το 1978 στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως ειδικός επιστήμονας. Το 1980 διορίστηκε επιμελητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Εξελέγη διαδοχικά λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής, και τέλος το 1992 εκλέχθηκε καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος.

Έχει ολοκληρώσει τέσσερα διδακτικά συγγράμματα, στο επιστημονικό του αντικείμενο και είναι συγγραφέας του κεφαλαίου 2, του τόμου 10, της Αμερικανικής εγκυκλοπαίδειας με τίτλο: Encyclopedia of Fluid Mechanics, Gulf Publishing Company, Houston, U.S.A. Έχει δημοσιεύσει 90 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά του εξωτερικού με κριτές.

Στο ερευνητικό του έργο, υπάρχουν μέχρι σήμερα, πάνω από 7000 αναφορές από ξένους ερευνητές. Συνεργάστηκε ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο του Liverpool ως επισκέπτης καθηγητής και με το Πανεπιστήμιο του Blacksbourg της Virginia των Η.Π.Α (1998).

Τα επιστημονικά και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της Μηχανικής των Ρευστών, της Αεροδυναμικής, της Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής , των Προβλημάτων Μεταφοράς σε Οριακό Στρώμα και των Μαγνητικών Ρευστών. Δίδαξε στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματός του και το μάθημα “Αρχές Περιβαλλοντικής Επιστήμης” του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξε διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος των μαθηματικών. Kριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών. Βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την επίδοσή του “Άριστα” με Βραβείο Προσωπικότητας και χρυσό μετάλλιο.

Το 1977 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από την Φυσικομαθηματική Σχολή της Πάτρας στο γνωστικό του αντικείμενο της Μηχανικής των Ρευστών. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου, ορίστηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Αιγίου. Μετά την συνταξιοδότησή του (2010) η σύγκλητος του Πανεπιστημίου του απένειμε τον τίτλο του “Ομότιμου Καθηγητή” επιτρέποντάς του να διδάσκει το μάθημα των “Υπολογιστικών Μαθηματικών”.

Ικανοποίηση, χαρά και συγκίνηση για τον ίδιο…

Για την πολύ σημαντική διάκρισή του να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, ο ίδιος σημειώνει: ΄΄Ομολογώ ότι η διάκριση αυτή, να συμπεριλαμβάνομαι μεταξύ των «σπουδαιοτέρων» επιστημόνων του κόσμου και μεταξύ αυτών στους 55 «σπουδαιότερους» του Πανεπιστημίου Πατρών, με έκανε να νιώσω ικανοποίηση, χαρά και συγκίνηση. Από την θέση αυτή, θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, όλους όσους με συνεχάρησαν για την διάκριση αυτή και που με τα λόγια τους μου έδωσαν περισσότερη χαρά και από αυτή την ίδια την διάκριση. Θέλω, επίσης να αφιερώσω την διάκριση αυτή σε ό,τι αγάπησα. Την αφιερώνω λοιπόν στην πόλη που γεννήθηκα και έζησα, το Αίγιο. Στους Δασκάλους και στους Καθηγητές μου όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσής μου. Στους ανθρώπους εκείνους που με την ανοχή τους, την υπομονή τους και την αγάπη τους με βοήθησαν να φτάσω εκεί που έφτασα. Και αυτοί είναι η σύζυγός μου Λουκία και ο γιός μου Γεράσιμος. Τέλος, την αφιερώνω στην μνήμη της αγαπημένης μου αδελφής Μαρίας, που στάθηκε κοντά μου σε όλη της την ζωή και που θα ένιωθε υπερήφανη αν ήταν τώρα κοντά μας΄΄.