Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και γραβιέρα

 

 

Αν ψάχνετε μια ωραία και μερακλίδικη συνταγή με κοτόπουλο, εδώ είσαστε! Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες, ντοματίνια και γραβιέρα, που θα σας κάνει να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Το αποτέλεσμα είναι σκετό λουκούμι και είναι πολύ εύκολο!

Υλικά Συνταγής

1 κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα χωρίς πέτσα
1 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
12 ντοματίνια καθαρισμένα
200 γρ. γραβιέρα Νάξου κομμένη σε μικρά κυβάκια
Μισή κόκκινη ή πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο
Μισό κουταλάκι τριμμένο ξερό σκόρδο
Μισό κουταλάκι ρίγανη
Ενα κουταλάκι δεντρολίβανο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση Συνταγής

Πλένουμε το κοτόπουλο, την πιπεριά και τα ντοματίνια. Κόβουμε τα κοτσάνια από τα ντοματίνια, καθαρίζουμε την πιπεριά και τις πατάτες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Παίρνουμε μια ωραία γάστρα (είτε πήλινη είτε από αυτές τις ωραίες της Tupperware) και βάζουμε μέσα τις πατάτες, τα ντοματίνια και τα κομματάκια της πιπεριάς.

Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε από πάνω το τρίμμα του ξερού σκόρδου, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο.

Βάζουμε από πάνω τα κυβάκια της γραβιέρας και τη σκελίδα σκόρδου.

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε από πάνω.

Περιχύνουμε το ελαιόλαδο και κουνάμε λίγο τη γάστρα για να πάει το ελαιόλαδο παντού. Μην ανησυχείτε αν το ταψί σας φανεί αρχικά "στεγνό", γιατί τα ντοματίνια και η πιπεριά θα βγάλουν υγρά και το τελικό αποτέλεσμα θα έχει αρκετό υγρό!

Κλείνουμε καλά τη γάστρα μας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 90 λεπτά. Στη μία ώρα περίπου τσεκάρουμε το φαγητό και "γυρνάμε" κάθε κομμάτι κοτόπουλο από την άλλη πλευρά.

Μετά τη μιάμιση ώρα, και ανάλογα με τη γάστρα και το φούρνο μας, χαμηλώνουμε την ένταση του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου για να ψηθεί καλύτερα. Σε αυτό το σημείο εγώ ανοίγω λίγο το καπάκι για να πάρει χρώμα το φαγητό...

Τέλος, σβήνουμε το φούρνο και βγάζουμε τη γάστρα από μέσα. Την αφήνουμε δέκα λεπτά να κατεβάσει θερμοκρασία και να σταθεί το φαγητό μας και έπειτα σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Συμβουλή

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό φαγητό που έχει πάρει όλη τη γλύκα της γραβιέρας, της ντομάτας και της πιπεριάς. Αν το προτιμάτε πιο αλμυρό/πικάντικο, δοκιμάστε να βάλετε ένα πιο αλμυρό τυρί ή λίγη καυτερή πιπεριά τσίλι στο μαγείρεμα...

https://www.supersyntages.gr/

Διαβάστε επίσης