Self tests: «Κλειδί» για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων - Tην επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

5 ή 12 Απριλίου η επαναλειτουργία της αγοράς

Με την αξιοποίηση των self test τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται  δωρεάν από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου προετοιμάζεται το έδαφος για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κατ’ αρχάς στο λιανεμπόριο και στα  σχολεία.

Τα self test αναμένεται να είναι  υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους  σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοΐα, ναυτιλία, δικαστήρια καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων συζητείται να πραγματοποιηθεί από τις  5 Απριλίου ή το αργότερο τις 12, με την επιτροπή των ειδικών να συνεδριάζει  στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας, καθώς και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή της θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Οσον αφορά τα σχολεία, ήδη το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην επιτροπή σχέδιο για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλες τις περιοχές  από  5 Απριλίου με την απαραίτητη προϋπόθεση του αρνητικού τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την επικράτεια ισχύει μεταξύ άλλων η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων, πλην των γνωστών εξαιρέσεων.

Επιπλέον η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης), λειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια πάρκα για επίσκεψη έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος (αυτοκίνητο ή μηχανή), αλλά μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6, προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, δηλαδή το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Ακόμη, λειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής ενώ για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» δεν λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου.

 

ΠΗΓΗ naftemporiki

 

Διαβάστε επίσης