«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Τρίτο και τέταρτο κύμα αν δεν είμαστε προσεκτικοί

Η άφιξη των εμβολίων του κορονοϊού δεν θα πρέπει να βάλει σε πειρασμό τις χώρες να χαλαρώσουν τις προσπάθειες στη μάχη κατά της πανδημίας, είπαν σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή, την ανησυχία τους ότι η επιδημία της Βραζιλίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

«Νομίζουμε ότι τελειώσαμε με αυτό. Δεν έχουμε τελειώσει», δήλωσε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων. «Οι χώρες θα κλυδωνιστούν από ένα τρίτο και τέταρτο κύμα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί».

Θάνατοι ρεκόρ από τη νόσο Covid-19 καταγράφηκαν στη Βραζιλία αυτήν την εβδομάδα και το σύστημα υγείας της βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, με την κατάσταση να επιδεινώνει εν μέρει το πιο μεταδοτικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά εκεί.

«Τώρα, δεν είναι η στιγμή για τη Βραζιλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να χαλαρώσουν», πρόσθεσε ο Ράιαν.

«Η άφιξη των εμβολίων είναι μια στιγμή τεράστιας ελπίδας, όμως είναι ενδεχομένως και μια στιγμή, όπου θα χάσουμε τη συγκέντρωσή μας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, περιέγραψε την επιδημία στη Βραζιλία ως «πολύ, πολύ ανησυχητική» και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας διασποράς στην ευρύτερη περιοχή.

«Εάν η Βραζιλία δεν σοβαρευτεί, τότε θα συνεχίσει να επηρεάζει όλες τις γειτονικές χώρες της και πέραν αυτών», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης