Εκκλησίες: 9 στον Άγιο Ανδρέα... 25 στη Μητρόπολη - Το παράλογο των αριθμών και η στάση των Ιεραρχών

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου για το άνοιγμα των εκκλησιών τις ημέρες των γιορτών ήρθαν δίνοντας μια μικρή εκτόνωση σε όσους πίεζαν για Χριστούγεννα μέσα στους ιερούς ναούς, από την άλλη δημιούργησαν σύγχυση και παγωμάρα στις τάξεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Μόνο για τα Χριστούγεννα και για τα Θεοφάνεια επιτρέπεται η Θεία Λειουργία με την είσοδο πιστών, όμως με αυστηρά μέτρα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο αριθμός των ατόμων ανάλογα με το είδος του ιερού ναού, μέτρο που μετατρέπεται σε γόρδιο δεσμό καθώς φέρνει πολλά "παράλογα".

Αντί να δοθεί λύση με βάση τα τετραγωνικά της κάθε εκκλησίας, ανακοινώθηκε η είσοδος 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες, εκτός από τους Μητροπολιτικούς Ναούς όπου θα επιτρέπεται η Θεία Λειτουργία με την παρουσία έως και 25 ατόμων. Και εδώ ξεκινά το παράλογο...

Το παράδειγμα της Πάτρας

Για παράδειγμα στην Πάτρα, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας θα επιτρέπονται 25 άτομα ανήμερα Χριστουγέννων και Θεοφανείων, ενώ την ίδια ώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα (στη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων) θα επιτρέπονται μόνο 9 άτομα!

Αντίστοιχα τέτοια παράδοξα αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις της χώρας, όπου ο Μητροπολιτικός τους ναός είναι αρκετά μικρότερος από άλλες εκκλησίες. (Ζάκυνθος, Κέρκυρα κ.α)

Στάση αναμονής από τους Ιεράρχες

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των ιερών ναών - έστω και με αυτόν τον τρόπο - προκάλεσαν μερική "εκτόνωση" στις αντιδράσεις των Ιεραρχών που τις προηγούμενες ημέρες είχαν σηκώσει ψηλά το θέμα, ζητώντας με παρεμβάσεις και κινήσεις τους οι εκκλησίες να ανοίξουν για τις γιορτές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, αλλά και οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Κερκύρας.

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος που είχε κηρύξει την τοπική εκκλησία "εν διωγμώ" ζητώντας να επιτραπεί το προσκύνημα τις ημέρες που γιορτάζει ο πολιούχος του νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, έδειξε πρώτος μια στάση ανακωχής αφού το μεσημέρι της Παρασκευής έδωσε προφορική εντολή να πάψουν να κυματίζουν μεσίστιαιες οι σημαίες στους Ιερούς Ναούς του νησιού και να μη χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες, έτσι όπως είχε δόσει εντολή αρχικά.

Στους Ιεράρχες που με παρέμβασή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο, ζήτησαν το άνοιγμα των εκκλησιών για τις γιορτές ήταν και ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός. 

Ο Μητροπολίτης Ηλείας στο κείμενο της επιστολής του διερωτάται γιατί την στιγμή που  επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση,  αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει «ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση».

Την Τρίτη οι αποφάσεις

Πλέον όλοι περιμένουν την επίσημη αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μετά τη συνεδρίασή της που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Εκεί θα συζητηθεί ο τρόπος όπου θα μπορέσει να γίνει εφικτή η λειτουργία των εκκλησιών με μέτρα αλλά και χωρίς να μείνει αρκετός κόσμος εκτός.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί Ιεράρχες εξετάζουν κάθε σενάριο το οποίο θα μπορούσε και να καλύψει την τήρηση των μέτρων αλλά και να μη δυσαρεστήσει τους πιστούς που θέλουν να εκκλησιαστούν.

Ένα από τα σενάρια αυτά είναι οι διαδοχικές λειτουργίες ανήμερα των 2 μεγάλων εορτών, ώστε να μπορέσει τμηματικά να μπει περισσότερος κόσμος στους ναούς. Κάτι τέτοιο εξέφρασε σε συνέντευξή του την Παρασκευή, ως προσωπική του γνώμη, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου.

Όπως τόνισε ο κ. Νεκτάριος το σενάριο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ειδικά σε μεγάλες ενορίες, όπου κάθε ιερός ναός έχει περισσότερους του ενός εφημέριους.

Η Ιεραρχία είναι σε στάση αναμονής περιμένοντας τις αποφάσεις της Τρίτης για τον τρόπο όπου οι εκκλησίες θα ανοίξουν με την παρουσία πιστών, χωρίς ωστόσο να μετατραπούν σε εστία υπερμετάδοσης.

Διαβάστε επίσης