Βρούτσης: Οξυγόνο στις επιχειρήσεις με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

 

 

«Είμαστε περήφανοι για τη διαρθρωτική αλλαγή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση, την οποία είχαμε εξαγγείλει με τον πρωθυπουργό και σήμερα το κάνουμε πράξη», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου "Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων".  

O υπουργός, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε ότι γίνονται κοινωνικές παρεμβάσεις υπέρ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και διευθετούνται ζητήματα ουσιαστικά, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που δίνει οξυγόνο στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Υπό την έννοια αυτή, το νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο και γι΄αυτό λόγο συνιστά «μικροψυχία» η στάση της αντιπολίτευσης, όπως έσπευσε να σχολιάσει. 

Ιδίως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία χαρακτήρισε εμβληματική παρέμβαση, ο υπουργός είπε ότι θα ενισχύσει και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα δώσει οξυγόνο στις επιχειρήσεις, θα κάνει πιο ελκυστικές τις προσλήψεις. «Αν μας ενδιαφέρει κάτι, είναι να έχουν δουλειά οι Έλληνες, και να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται η ανεργία όταν βγούμε από την πανδημία, και να βελτιωθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Για να το πετύχουμε αυτό, ο ένας τρόπος είναι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του μη μισθολογικού κόστους», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι το μέτρο αφορά 265.216 επιχειρήσεις που απασχολούν 1.986.336 μισθωτούς εργαζόμενους. Το δε εισόδημα που θα φέρει το μέτρο, θα είναι μια ουσιαστική αύξηση στην τσέπη του εργαζόμενου, που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, είπε ο Γ. Βρούτσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη «μεγάλη θετική παρέμβαση» που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την καταβολή ισόποσης δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, λέγοντας ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ένας «λαϊκός μηχανισμός» που δημιουργήθηκε επί των ημερών της ΝΔ, και έρχεται να καλύψει αδύναμους πολίτες με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Προανήγγειλε επίσης την επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την πανδημία που δίνεται σε επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι), και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση.  

«Στην περίοδο της πανδημίας έπρεπε να σχεδιάσουμε πολιτικές που να στηρίξουν τους εργαζόμενους, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τις επιχειρήσεις. Εμείς δίνουμε στην κοινωνία αυτά που μπορούμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε κάθε Έλληνα πολίτη και δεν είναι μόνο η δική μου φωνή που τα λέει αυτά», είπε ο υπουργός, επικαλούμενος σχετικά και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως είπε, «αναδεικνύει την Ελλάδα, ως παράδειγμα καλύτερων πολιτικών για την αγορά εργασίας».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ