Σχολεία : Τελικά πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι; – Σήμερα το απόγευμα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της μάχης της με τον κοροναϊό, ίσως μεγαλύτερο και απ’όσο η ίδια θα περίμενε, αποδείχτηκε για την κυβέρνηση το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, σε μια περίοδο που ο φονικός ιός καλπάζει στη χώρα, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα δύσκολα… είναι μπροστά μας.

Και αν το άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο ήταν πιο εύκολη απόφαση, λόγω της εκ περιτροπής διδασκαλίας, αυτή τη φορά η απόφαση για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις αποτέλεσε έναν δύσκολο γρίφο τον οποίο η πολιτική ηγεσία της χώρας, σε συνεργασία πάντα με τους επιστήμονες, έπρεπε να λύσει.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη ήταν η εν λόγω απόφαση, είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, εμφανίστηκαν να διαφωνούν μεταξύ τους τόσο για το πότε, όσο και για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες πρέπει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Τελικά, μετά από εβδομάδες συζητήσεων καταλήξανε σε δύο ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων: είτε στις 7, είτε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η αγωνία μαθητών, γονέων και καθηγητών θα τελειώσει σήμερα, οπότε στις 16:00 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

Όλα δείχνουν 14 Σεπτεμβρίου

Τελικά, όπως όλα δείχνουν, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν στον αέρα, φαίνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων κλείδωσε για τις 14 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα μετά από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι επιστήμονες εμφανίστηκαν στην σημερινή σύσκεψη με διαφορετικές απόψεις κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Νίκος Σύψας, εισηγήθηκαν το άνοιγμα των σχολείων στις 7 του μηνός ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος καθώς δεν αποκλείεται τα σχολεία να χρειαστεί να ξανακλείσουν τον χειμώνα. Άλλοι πάλι προκρίνουν την 14η Σεπτεμβρίου καθώς θεωρούν ότι δεν θα έχουμε προλάβει να δούμε τα αποτελέσματα όσων επιστρέφουν τώρα από τις διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής,  Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA φάνηκε να είναι από αυτούς που στηρίζουν τη δεύτερη εκδοχή, για άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «σε γενικές γραμμές, με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντικός όγκος εκδρομέων που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα, νομίζω ότι κρίνεται καλύτερη ημερομηνία η 14η Σεπτεμβρίου για την έναρξη των σχολείων».

Μαζί με τον κ. Γώγο, φαίνεται να συντάσσεται και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου».

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αποκαλύψει το MEGA, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει αύριο την τελική του απόφαση, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι η 14η Σεπτεμβρίου.

Αγωνία σε γονείς και εκπαιδευτικούς

Για πολλούς, σημασία δεν έχει το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά το πότε. Η Ομοσπονδία Γονέών και Κηδεμόνων Αττικής, ολοκληρώνοντας το συνέδριό της, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας:

15μελή τμήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
απολύμανση σχολείων κατά τη διάρκεια και μετά το μάθημα
προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών καθαριότητας και απολύμανσης
μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του Κράτους.

Ανοίγουν σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Από την άλλη πλευρά, αύριο ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά όχι για τα βρέφη και τα νήπια, όπως συνέστησε η επιτροπή των ειδικών. Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση, χωρίς περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών:

Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο
Ειδική μέριμνα για τη σίτιση

Διαβάστε επίσης