Πάτρα: "Γόρδιος δεσμός" η Νομική Σχολή - Περιμένουν συνάντηση οι φορείς με τον Πρωθυπουργό - Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών - Τι έχουν δηλώσει οι βουλευτές του νομού

Ενώ οι πληροφορίες θέλουν να συνεχίζονται οι διαδικασίες για την κατάργηση του νόμου που ίδρυσε τη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ενώ η πρύτανις του Πανεπιστημίου συναντήθηκε με την υπουργό Παιδείας, παράλληλα με το αίτημα των φορέων της πόλης να συναντηθούν για τα ζήτημα με τον Πρωθυπουργό, συνεχίζεται η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών για να μην καταργηθεί η Σχολή.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε πολλά ερωτηματικά , καθώς φαίνεται πως προωθείται η κατάργηση, χωρίς καμια συζήτηση. Συγκεκριμένα στην είδησή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε: 

 «Το υπουργείο -μετά την απόφαση κατάργησης της επιτροπής που θα ήταν αρμόδια για την κατάρτιση προγράμματος σπουδών με στόχο τη δημιουργία νομικής σχολής και στην Πάτρα- θα προχωρήσει άμεσα και στην κατάργηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η σχολή».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η πρύτανις του πατρινού ιδρύματος Βενετσάνα Κυριαζοπούλου είχε λάβει τη διαβεβαίωση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως πως το θέμα θα συζητηθεί από τον Πρωθυπουργό που θα λάβει και τις τελικες αποφάσεις, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προεκλογική περίοδο είχε μιλήσει πως δεν μπορει να λειτουργήσει 4η Νομική Σχολή στην χώρα.

Στο μεταξύ από τα μέσα της εβδομάδας φορείς της πόλης με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου έχουν στείλει επιστολή στον κ. Μητσοτάκη ζητώντας ραντεβού μαζί του για να καταθέσουν επίσημα το αίτημα μη κατάργησης της Νομικής Σχολής.

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος 

Για το θέμα έχουν τοποθετηθεί κατά της ίδρυσης της Νομικής Σχολής  οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ι. Φωτήλας και Χρ. Αλεξοπούλου, ενώ ο Α. Κατσανιώτης προτίμησε κυρίως να εσιάσει στην ανάγκη ενίσχυσης του πατρινού ΑΕΙ.

Υπερ της λειτουργίας της Νομικής Σχολής τάχθηκαν ολοι οι βουλευτές αχαϊας της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει:

 

Ανδρέας Κατσανιώτης :

"Η Νομική Σχολή Πατρών, δεν είναι τοπικό θέμα. Ένα Πανεπιστήμιο όπως το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι λογικό να θέλει διεύρυνση των γνωστικών του αντικειμένων. Κάθε Πανεπιστήμιο θα ήθελε τη Νομική Επιστήμη στα προγράμματά του.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω πως ο νόμος Γαβρόγλου στέρησε ένα Πανεπιστήμιο από την περιοχή, διαλύοντας το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.  Για τον λόγο αυτό,  ο  συγκεκριμένος Νόμος δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται. Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία συζήτηση για το μέλλον και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου που είναι ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της χώρας".

 

Ιάσωνας Φωτήλας:

«Η Αχαΐα έχει ανάγκη από ισχυρά αυτόνομα αυτοδιοίκητα ΑΕΙ που θα μπορούν να προσελκύσουν πόρους αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Δεν έχει ανάγκη από ΑΕΙ που φτιάχνονται νύχτα - για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους - και που το ξημέρωμα θα τα βρει χωρίς χρηματοδότηση να υπολειτουργούν, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από άλλη μία, την τέταρτη, Νομική Σχολή αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία άλλωστε αποδεικνύουν το γιατί: Από τους 840 περίπου Δικηγόρους της Πάτρας οι μισοί κάνουν από 1 μέχρι 5 παραστάσεις το χρόνο! Τι παραπάνω λοιπόν θα συνεισέφερε μία τέταρτη Νομική Σχολή;

Συζήτησα εκτεταμένως με τη νέα Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως για το θέμα που προέκυψε. Της ζήτησα, επειδή ανακοίνωσε - όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και πριν τις εκλογές - ότι δεν θα ιδρυθεί 4η Νομική Σχολή, και με δεδομένο ότι η Πάτρα αποτελεί μητρόπολη των τεχνολογικών ιδρυμάτων με μακρά παράδοση, η στήριξη των παλιών αλλά και νέων που δημιουργήθηκαν να ξεκινήσει άμεσα από την πόλη μας, αίτημα που έκανε αποδεκτό!

Η Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε επιπλέον ότι η νέα Κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση και να στηρίξει περαιτέρω τις σπουδές στην Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση επειδή έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από την αγορά εργασίας. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δημιουργήσει νέα τμήματα τεχνολογικής κατεύθυνσης άμεσα συνδεδεμένα με τις απαιτήσεις της αγοράς.»

 

Χριστίνα Αλεξοπούλου:

«Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές. Προέχει η ενίσχυση των υφιστάμενων τμημάτων, η κάλυψη των μεγάλων κενών στις θέσεις των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού  προσωπικού, η οριστική επίλυση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των φοιτητών, η συντήρηση και η ολοκλήρωση των υποδομών του Ιδρύματος.

Επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση του ερευνητικού έργου και η πλήρης διασύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την αγορά εργασίας. 

Απαραίτητη είναι η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή μας και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων (brain drain) στο εξωτερικό. 

Στόχος μας μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και ένα  σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας για τα Ανώτατα Ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας γύρω από την εκπαίδευση.» 

 

Σία Αναγνωστοπούλου- Κώστας Μάρκου:

"Η δήλωση της νυν Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, για κατάργηση του νόμου ίδρυσης της Νομικής σχολής Πατρών επαναλαμβάνει τα παροξυσμικά επιχειρήματα που ακούγονταν πριν την ψήφισή του από την ΝΔ, ότι δήθεν θα αυξηθεί ο δικηγορικός πληθωρισμός. Το επιχείρημα αυτό είναι πλήρως έωλο και ελέγχεται για την ειλικρίνειά του, αφού η ίδρυση της νέας σχολής δεν επιφέρει αύξηση των εισακτέων φοιτητών.Ταυτόχρονα, αγνοεί το γεγονός ότι στις μέρες μας η νομική επιστήμη δεν συνδέεται αποκλειστικά, όπως πιο παλιά, με την δικηγορία αλλά με μια πλειάδα δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη κοινωνική και επιστημονική ανταποδοτικότητα που θα έχει ο νέος σχεδιασμός και η οποία δεν είναι άλλη από την ώθηση μιας γενικότερης αναπτυξιακής πορείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, που θα αποκτήσει ένα ακόμα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς. Η επαφή του νομικού σώματος με την επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι ολιστική και καθολική στην χώρα μας. Η διάχυση των πηγών της γνώσης και της εκπαίδευσης, επιλύει ανισότητες, αποκαθιστά αδικίες και συμπεριφέρεται με κατανόηση στα ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα κάθε περιοχής.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση,  υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!

Η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού. Γι αυτό δεν έχει ούτε λεπτό περίοδο χάριτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαχητικά και προγραμματικά θα υπερασπισθεί την πραγματική κανονικότητα, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με τον ορθολογισμό".

 

Γιώργος Παπανδρέου:

«Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το νέο τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου της Πάτρας, οφείλουμε να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση της μιζέριας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε το νέο τμήμα, όσο και η ΝΔ που έρχεται τώρα ρεβανσιστικά να το ακυρώσει, κινούνται σε ένα μίζερο παίγνιο «μοιρασιάς» μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής.

Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Ως εκ τούτου, ένα σύστημα που βασίζει τη λειτουργία του στα κέφια του εκάστοτε «νικητή», που αντιμετωπίζει τα πάντα, όπως και την εξουσία ως λάφυρο, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. Γι΄ αυτό το 2010 επιχειρήσαμε και πετύχαμε μία ευρεία συναίνεση γύρω από την Παιδεία, με την ελπίδα πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα σέβονταν τη διευρυμένη πλειοψηφία. Δυστυχώς, όπως σε τόσα άλλα, η ΝΔ μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2012, επιτέθηκε στο νόμο που είχε ψηφίσει λίγο καιρό πριν, για να τον αλλάξει επί τα χείρω - μία οπισθοχώρηση κατά παραγγελία ημετέρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, αργότερα, τον υπονόμευσε τελείως.

Ερώτημα 1ο:

Γιατί δεν ανοίγουμε τις πόρτες των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αλλά επιμένουμε στις υπουργικές αποφάσεις που συντεχνιακά αποφασίζουν κάθε φορά ποιος θα σπουδάσει πού;

Ερώτημα 2ο:

Γιατί δεν επιτρέπουμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να καθορίσουν εκείνα τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τις ανάγκες που εκείνα εντοπίζουν, ανά γνωστικό αντικείμενο και ανάλογα και με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες; Ας δημιουργηθούν συνθήκες άμιλλας, για να διεκδικήσουν την αγάπη και την εκτίμηση φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ερώτημα 3ο:

Γιατί συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την αυτονόητη αξιολόγηση τέτοιων ιδρυμάτων - από την πολιτεία αλλά και τους φοιτητές, που θα λειτουργούν με ελευθερία και διευρυμένη βάση δυνητικών σπουδαστών και από το εξωτερικό δημιουργώντας έσοδα από δίδακτρα για τα ΑΕΙ μας, όπως γίνεται σήμερα στην Κύπρο; Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό - για το αυτονόητο μιλάμε, με όρους 21ου αιώνα.

Η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα οφείλει να καθορίσει τη θέση μας για τη Νομική Πατρών και όχι μόνο: ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα.

Φτάνει πια με το κλειστό σύστημα που ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει στο φως, ή να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί, καταφεύγοντας σε ψευτοδιλήμματα και μάχες χαρακωμάτων.

Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει. Κι η δημιουργία αυτού του τμήματος να γίνει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Και εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυομένη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».

 

Συνεχίζεται η συλλόγη υπογραφών

Παράλληλα συνεχίζεται η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών, πουμέχρι σήμερα έχουν φθάσει πάνω από 1.400.

Συγκεκριμένα για το φλέγον θέμα της Νομικής Σχολής της Πάτρας έχει ανοίξει ήδη και λειτουργεί, με πρωτοβουλία δικηγόρων, ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών στην οποία καλούνται οι πολίτες που επιθυμούν να προσυπογράψουν. Η ιστοσελίδα:

https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_NAI_STIN_IDRYSI_NOMIKIS...

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΓΙΑΤΙ
1) ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ
2) ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ 
3) ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ
4) ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ 
5) ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΛΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΝΟΜΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
6) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΑ ΟΣΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ
7) ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ
8) ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 3 ΣΧΟΛΕΣ ΠΑΝΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
9) ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο,ΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ
10) ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΟ.

Επιμέλεια: Απόστολος Βουλδής 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ