Στην Στροφυλιά η Δίωξη Εγκλημάτων Εμπρησμού - Έρευνες σε εξέλιξη και προβληματισμοί για τα μέτρα προστασίας του προστατευόμενου από διεθνείς συνθήκες δάσους - Συνεχίζεται η κατάσβεση - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

υπόνοιες για εμπρησμό

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη, οι ενέργειες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς στη που έπληξε το απόγευμα της Τρίτης τμήμα του προστατευόμενου δάσους.

Για τρίτη ημέρα καίγεται το δάσος της Στροφυλιάς - Η καταστροφή του προστατευόμενου οικοσυστήματος "μέσα" από φωτογραφίες

Σύμφωνα με την ενημερώση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές  επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, από το μεσημέρι της Τρίτης οπότε προκλήθηκε η πυρκαγιά επιχειρούν στην περιοχή. 

Την Τετάρτη, έφτασε στην περιοχή της Στροφυλιάς, κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτίων που προκάλεσαν τη φωτιά με τις υπόνοιες να στρέφονται στον επρησμό. Όπως έχουμε γράψει, υπάρχουν μαρτυρίες, που λένε ότι είδαν να βγαίνει καπνός από την "καρδιά" του δάσους, εκεί που όπου δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο πυκνή βλάστηση. 

Σε ότι αφορά την καταστροφή, η πυροσβεστική εκτιμά ότι "αγγίζει" τα 400 στρέμματα.

Το γεγονός, ότι η φωτιά ξέσπασε πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος (1η Μαΐου - 31 Οκτωβρίου) προβληματίζει ιδιαίτερα, φορείς και αρχές, σε ότι αφορά τα μέτρα επιτήρησης και ετοιμότητας.

Η Στροφυλιά,αποτελεί επίσημα υγρότοπο διεθνούς σημασίας από το 1975, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar (1971), έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, ενώ το 2009 χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο και τμήμα της αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Λόγω της εξαιρετικής της σημασίας αποτελεί μία από τις 29 προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης με τον νόμο 3044/2002.

Πρόκειται για μοναδικό οικοσύστημα υδάτων, δάσους και αμμόλοφων, μέσα στο οποίο ζουν και βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη πουλιών, ζώων και ερπετών. Ο κύριος όγκος των νερών δημιουργεί τις λιμνοθάλασσες Κοτύχι, Πρόκοπος και Άραξος (ή Πάπα), το έλος Λάμια, τις Αλυκές Λεχαινών και μικρότερες λίμνες, εποχικά γλυκά ή αλμυρά έλη και νερόλακκους σε ξέφωτα του δάσους. Το μέρος αποτελεί χώρο υψηλής βιοποικιλότητας και στάθμευσης, διαμονής και αναπαραγωγής δεκάδων ειδών πτηνών, πολλά από τα οποία είναι μεταναστευτικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναπτύχθηκε το μεγαλύτερο και ωραιότερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, το οποίο, εκτός της μοναδικής του ομορφιάς, αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας, ιδιαίτερα προστατευόμενο και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι καλή τύχη ότι το δάσος της κουκουναριάς δεν επλήγη από την χθεσινή πυρκαγιά, λόγω αντίθετης φοράς των ανέμων.

Δείτε ΕΔΩ συγκλονιστικές φωτογραφίες που καταγράφουν την καταστροφή. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ