Ένας «θησαυρός» στο Σανταμέρι! Τον ανακαλύψαμε στο σπίτι του Παναγιώτη Γαλανόπουλου – ΦΩΤΟ

ΤΗΣ Β. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Έναν πολιτιστικό «θησαυρό», ανακάλυψαν η πρόεδρος της ΚΕΔΔΥ Πατρούλα Κοκκίνη στο Σανταμέρι! Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο χωριό σε τοπική γιορτή μαζί με τον δήμαρχο δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου, η κ. Κοκκίνη στάθηκε στο σπίτι του Παναγιώτη Γαλανόπουλου. Ο λόγος;

Τα εργαλεία που είδε κρεμασμένα στην αυλή του! Πρόκειται για εργαλεία που χρησιμοποιούσαν πολύ παλιά για τις αγροτικές αλλά και άλλες εργασίες στα χωριά. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη αυτού του μικρού λαογραφικού «μουσείου» Παναγιώτη Γαλανόπουλου και μας είπε ότι η συλλογή παλιών εργαλείων είναι κάτι σαν οικογενειακή παράδοση. Ο ίδιος, τα κληρονόμησε από τον πατέρα του και πρόθεσή του είναι να τα αφήσει στα παιδιά και τα εγγόνια του. Πρόκειται πραγματικά για έναν «θησαυρό» πάνω στον οποίο είναι «γραμμένα» πολλές ιστορίες από τα παλιά χρόνια. Όπως μας είπε ο κ. Παναγιώτης, το παλιό εργαλείο είναι 100 ετών! Όπως αυτό, με το οποίο «κλείδωναν» τα άλογα για να μην τα κλέψουν! Κάθε εργαλείο, παραπέμπει και σε μια εποχή. Μια ιστορία, ένα έθιμο!

Η κ. Κοκκίνη, ως υπεύθυνη Πολιτισμού, εξέφρασε το ενδιαφέρον να προφυλαχθεί ένας τέτοιος «θησαυρός» ώστε να θυμούνται οι παλαιοί αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι. «Εκτιμούμε ότι πρέπει να έχουν τη θέση που τους αξίζει, ενδεχομένως να δημιουργήσουμε στο χωριό μια «στέγη πολιτισμού» ένα λαογραφικό μουσείο. Νιώθω υποχρέωση θα διαφυλάξω αυτή την πολύτιμη και σπάνια συλλογή», σημειώνει, ερωτηθείσα σχετικά η κ. Κοκκίνη.

Ο ιδιοκτήτης της ιστορικής και σπάνιας συλλογής Παναγιώτης Γαλανόπουλος (πάνω) με τον Χρήστο Νικολάου και (κάτω) με την Πατρούλα Κοκκίνη στο σπίτι του στο Σαντομέρι. 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ