«Το θέατρο είναι αναγκαίο όσο ο αέρας»-Συστήθηκε χθες στο κοινό της Πάτρας το νεοσυσταθέν σωματείο «Φίλοι ΔΗΠΕΘΕ»

«Όπως κάθε νόσημα έχει τη θεραπεία του, έτσι και σε περιόδους κρίσης η τέχνη και δη το θέατρο είναι το αντίδοτο στην καταπίεση και στην ανέχεια», δήλωσε χθες η πρόεδρος του νεοσυσταθέντος σωματείου «Φίλοι Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας», Μαριάννα Σταματιάδου, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του.

Η κα Σταματιάδου πλαισιωμένη και από μέλη της προσωρινής διοίκησης του νέου σωματείου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και στο ρόλο του θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ στην κοινωνία, ενώ παρουσίασε τους σκοπούς του σωματείου, όπως προβλέπονται αναλυτικά από το καταστατικό του, το οποίο συνυπογράφουν 47 επιφανείς Πατρινοί.

«Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στην πόλη μας ένα από τα καλύτερα περιφερειακά δημοτικά θέατρα, το οποίο όμως, πρέπει να φροντίζουμε, να αναδεικνύουμε και να προβάλουμε κι όχι να το κακοποιούμε. Είναι το μοναδικό περιφερειακό θέατρο που έχει Δραματική Σχολή και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέχρι σήμερα τα παιδιά που ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική αναγκάζονταν να φεύγουν για την Αθήνα με αποτέλεσμα οι οικογένειες, αλλά και η πόλη να βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικό πλήγμα. Το θέατρο είναι τόσο αναγκαίο, όσο και ο αέρας που ανασαίνουμε γι’ αυτό δεν μπαίνει ενέχυρο σε καμία πολιτική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί το καλύτερο αντικαταθλιπτικό», επεσήμανε η κα Σταματιάδου κάνοντας αναφορά και στο ερασιτεχνικό θέατρο, το οποίο όπως είπε, στην πόλη μας εκπροσωπείται επάξια από αρκετές αξιόλογες ομάδες και δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς ανθρώπους να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους.

Η κα Σταματιάδου ευχαρίστησε όλους όσοι εμπιστεύτηκαν την ιδέα της και συνυπέγραψαν για τη σύσταση του νέου αυτού σωματείου, στην προσωρινή διοίκηση του οποίου εκτός από την ίδια είναι, ο Νίκος Πετρόπουλος αντιπρόεδρος, η Ρούλα Κωστακοπούλου γεν. γραμματέας, η Εύα Κατίκα ταμίας και μέλη, οι Σ. Χριστοπούλου, Ν. Γαλάτης και Κλ. Μαμμάση.

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σκοπός του σωματείου είναι η συνένωση των φίλων του θεάτρου, η κάθε μορφής εθελοντική βοήθεια για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και προβολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η διάσωση του θεάτρου «Απόλλων» και η προώθηση της θεατρικής παιδείας στην πόλη της Πάτρας.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών, το σωματείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για:

-Την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας όλων των φίλων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

-Τη συνδρομή για την ίδρυση και λειτουργία σχετικών με το θέατρο, θεσμών, όπως Μουσείο Θεάτρου, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Παραστάσεις Καραγκιόζη και Μαριονέτας

-Την οργάνωση εκδηλώσεων, επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, κυκλοφορίας εντύπων για το θέατρο, εκθέσεων και παρουσίασης βιβλίων, διαλέξεων , λογοτεχνικών βραδιών, εικαστικών εκθέσεων, κλπ

-Την οργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη γνωριμία με τους συγγραφείς των θεατρικών έργων, τους μεταφραστές, τους σκηνοθέτες και γενικά όλους τους συντελεστές

-Την εθελοντική εργασία για την προώθηση των παραστάσεων και του συνολικού έργο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

-Την οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών για την παρακολούθηση σημαντικών θεατρικών γεγονότων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

-Την προσπάθεια για την οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση του θεάτρου «Απόλλων»

-Την ανάπτυξη σχέσεων με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών

-Τη διαρκή ενημέρωση και παρακολούθηση των εξελίξεων στο χώρο του θεάτρου, αλλά και την προώθηση συνεργασιών με τις υπόλοιπες θεατρικές σκηνές της Πάτρας.

Η κα Σταματιάδου ανακοίνωσε πως το σωματείο θα «εγκαινιάσει» τον κύκλο των εκδηλώσεών του με ομιλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Στ. Τσακίρη που θα γίνει σύντομα.

ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ

Το μέλος του σωματείου, προϊσταμένη Επιστημονικής Καθοδήγησης της Β’ βάθμιας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Σοφία Χριστοπούλου επεσήμανε πως αποτελεί προτεραιότητα η έκδοση εντύπου για την ιστορία του θεάτρου της Πάτρας, το οποίο μάλιστα, θα είναι σε δύο γλώσσες προκειμένου να αποτελέσει και τουριστικό οδηγό, ενώ τόνισε πως θα ενισχυθεί και η επιμορφωτική δράση εκπαιδευτικών που ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία τους.

Από την πλευρά της, η Ρούλα Κωστακοπούλου κοινωνιολόγος- ραδιοφωνική παραγωγός ανέφερε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι σκοποί του σωματείου, το οποίο οραματίστηκε η κα Σταματιάδου πως το παλαιότερο μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας».

ΟΙ 47 ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ

Οι 47 Πατρινοί που υπέγραψαν για τη σύσταση του σωματείου είναι: Μαριάννα Σταματιάδου, Γεωργία Καραλή, Νικόλαος Λιόπετας, Παναγιώτα Παρδαλάκη, Σπυριδούλα Κωστακοπούλου, Μαρία Αθανασόπουλου, Κλεοπάτρα Παπαϊωάννου, Νικόλαος Γαλάτης, Άρης Δρουκόπουλος, Νίκος Πετρόπουλος, Θεοφάνης Δίπλας, Μαρία Λιβιεράτου, Χαρίκλεια Αντίοχου, Ελένη Δάσιου, Ευανθία Κατίκα, Μαρία Κουρμπανά, Διονυσία Μαράτου, Αναστασία Τογιοπούλου, Γεώργιος Αγγελόπουλος, Απόστολος Κατσιφάρας, Δημήτρης Δριβίλας, Κωνσταντίνος Καρπέτας, Νατάσα Ράγιου, Σοφία Χριστοπούλου, Πατρούλα Αντωνοπούλου, Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Χαριτίνη Καρλαύτη, Κώστας Λογαράς, Ασπασία Αντωνάτου, Κώστας Χριστόπουλος, Νατάσα Μητροπούλου, Άρτεμις Γιογκαράκη, Νάνσυ Χριστοπούλου, Αναστασία Κουμούση, Ευσταθία Γιαννιά, Ευάγγελος Φλωράτος, Χριστίνα Ευαγγελάτου, Αργυρώ Καζακίδη, Αθηνά Φίλια, Δημήτρης Πολίτης, Αλμαγία Χρυσού- Δρούζα, Μαρία Ματσούκη, Μαρία Φαρμακίδου, Καλλιόπη Καραλή, Βασίλης Τσαντιώτης, Βασιλική Ασημακοπούλου και Αθανάσιος Κούστας.

Πηγη: gnomi.gr