Τζανακόπουλος: Ο Ερντογάν επιχείρησε έμμεσο συμψηφισμό με τους στρατιωτικούς

«ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Σαφής ότι ο Τούρκος πρόεδρος «επιχείρησε έμμεσο συμψηφισμό» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που ζητούν άσυλο ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για τοποθέτηση που, όπως είπε, δεν βγάζει κανένα νόημα.

Μιλώντας στον real fm, o κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιχείρησε (σ.σ.: ο Τούρκος πρόεδρος) έμμεσο συμψηφισμό. Δεν νομίζω ότι αυτού του τύπου η τοποθέτηση βγάζει κανένα νόημα. Από τη μία έχουμε ένα αίτημα πολιτικού ασύλου των στρατιωτικών και από την άλλη ένα μεθωριακό περιστατικό που η Τουρκία αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει για σκοπιμόητες εξωτερικής πολιτικής».

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα των δύο για πολιτικούς λόγους»

Ερωτηθείς δε, αν δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος για τα περί ομηρείας, ανέφερε: « ο κ. Καμμένος είχε πει ότι είναι πιθανό η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό. Στην πρώτη φάση προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε μια γραμμή διαπραγμάτευσης η οποία δεν θα δημιουργούσε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Ο στόχος ήταν να επιτύχουμε τη γρηγορότερη επιστροφή των δύο στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι η Τουρκία  θέλει να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους. Ένα μήνα μετά δεν έχουμε καν κατηγορίες».

«Ανεύθυνη η πολιτική της ΝΔ»

Ο κ. Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε και για το θέμα της εθνικής στρατηγικής για τα εθνικά ζητήματα, λέγοντας: «Με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας η Ελλάδα θα έπρεπε να μπορέσει να κλείσει περισσότερα δευτερεύουσας έντασης θέματα (Αλβανικό , ΠΓΔΜ κλπ). Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Επιλέγει μια πλήρως ανεύθυνη και ακατανόητη πολιτική για λόγους που έχουν να κάνουν με τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς. Έχει επιλέξει μια στάση άρνησης διαλόγου όχι μόνο για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχεται καν τον υπουργό Εξωτερικών».

«Να κλείσουμε τα μέτωπα με Αλβανία-ΠΓΔΜ»

Όσο για το αν υπάρχει πραγματικό έδαφος για να κλείσουν τα άλλα θέματα, δηλαδή το Αλβανικό και το θέμα της Ονομασίας των Σκοπίων, είπε: «όταν βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά θέλει κερδίσει περισσότερα πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης. Υπάρχει πολιτικό έδαφος και τεχνικές δυνατότητες. Όλα αυτά εξαρτώνται από την πορεία των τεχνικών συζητήσεων. Η ελληνική πλευρά πρέπει να επιδιώκει το κλείσιμο αυτών των μετώπων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και να επικεντρωθούμε στη στάση της Τουρκίας.  Δεν έχουμε καιρό για μικροπολιτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, για τη διαπραγμάτευση για τους δανειστές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι: «είμαστε επικεντρωμένοι στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Πάνω σε αυτό θα οικοδομηθούν τα κριτήρια της εποπτείας μετά το τέλος του Προγράμματος». Σημείωσε ότι το  χρονοδιάγραμμα παραμένει η 21η Ιουνίου να  έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση». Και σε ό,τι αφορά στην «καθαρή έξοδο» τόνισε: « έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο θα οδηγηθούμε σε αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές ή θα υπάρχει ένα είδος πιστοληπτικής γραμμής. Αυτή η συζήτηση είναι εσωτερικής κατανάλωσης, η έξοδος από το Πρόγραμμα θα γίνει από το μαξιλάρι και πιθανές εξόδου που θα κάνει η  χώρα και πέρα αυτού, η εποπτεία θα είναι μια μικρή παραλλαγή όσων ίσχυσαν για τις χώρες που βγήκαν απο το Πρόγραμμα».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ