Πρ. Παυλόπουλος: Να τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Από το νησί της Άνδρου, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα πορεύεται διαρκώς όρθια και ζωντανή, ίδιο "αβύθιστο" καράβι, αψηφώντας τις προκλήσεις και τις δυσχέρειες, και με "αληγείς" γι’ αυτήν τους ανέμους της δημιουργίας.

Για αυτό -συνέχισε- και οι όποιες οπισθοδρομήσεις της είναι πρόσκαιρες και παροδικές, δίχως να ανακόπτουν τη ρότα της προς την εκπλήρωση της αποστολής της παγκοσμίως, όπως ταιριάζει στην ιστορία και την μεγάλη κληρονομιά του λαού μας και του έθνους μας».

Αναφερόμενος στο Αιγαίο, εξήγησε ότι «βλέπουμε τη θάλασσα ως ένα χώρο ειρήνης και ειρηνικής συνύπαρξης και συν-δημιουργίας, με όλους τους λαούς και ιδίως με τους γείτονές μας».

«Και τους υπενθυμίζουμε ότι απαράβατος, από την φύση του, όρος αυτής της ειρηνικής συνύπαρξης και συν-δημιουργίας είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι θεσπίσθηκαν, με βάση την πικρή και επώδυνη εμπειρία των καταστροφικών πολεμικών συρράξεων, για να εμπεδώσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε κράτους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις συνθήκες της Λωζάνης (1923), των Παρισιών (1947) και του Montego Bay (1980), o κ. Παυλόπουλος κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. «Όλο αυτό το πλέγμα κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι πλήρες και σαφές, δίχως περιθώρια αμφισβητήσεων και, ιδίως, επινόησης γκρίζων ζωνών» τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο νησί της Άνδρου, όπου και ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη.

Nωρίτερα, σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τη γειτονική χώρα «να κατανοήσει και να σεβαστεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και τη θέληση αλλά και τη δύναμη να υπερασπιστούν τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ